autor Anita

VOŇAVÁ LESNÍ JAHODA

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Kdo by neznal drobné červené šťavnaté lesní plody, které mají nenapodobitelnou vůni i chuť. Při procházkách v lese je najdeme nejčastěji na prosluněných pasekách a stávají se pro návštěvníky vynikajícím osvěžením. Za pozornost stojí i jahodové listy se svými léčivými vlastnostmi.

Lesní jahodník

Jahodník obecný neboli lesní jahoda (Frafaria vesca) je vytrvalá rostlina s výškou cca od 5 do 20 cm, svým růstem může posloužit jako půdopokryvná rostlina. Patří do čeledi růžovitých. Roste planě na osluněných stanovištích v lesích a hájích, na pasekách i na jejich okrajích, na loukách i na mezích.
Najdeme ji od nížin až po podhorské pásmo – témě po celé Evropě,  v Asii a vyskytuje se i v Severní Americe… postupně se rozšířila i do dalších světadílů. V České republice roste velmi hojně, téměř na celém území.

Lesní jahůdky

Jahody se rozmnožují vegetativně pomocí plazivých výhonků, ty zakořeňují na mnoha místech, a tím vznikají nové a nové samostatné rostlinky. V dobrých podmínkách se velmi rychle rozrůstá a postupně vytváří ucelené porosty.
Lodyha je v dolní části pokrytá chloupky. Trojčetné listy na delší stopce mají pilovitě zubatý okraj a využívají se v přírodním léčitelství.
Bílé drobné pětičlenné kvítky jsou uspořádané v chudých vrcholících. Jahodník začíná kvést v květnu a kvete téměř po celé léto – červené jahůdky tak průběžně dozrávají celou dobu. Proto se mu také někdy říká jahodník měsíční.

Léčivé vlastnosti

Souplodí jahodníku je velmi aromatické a chutné, sbírá se jako pochutina. Jsou kulovitého tvaru, červené barvy a snadno opadají. Mají vysoký obsah cukru a vitamínu C. Tento divoký druh jahod má velmi intenzivní příjemnou chuť a aroma. Konzumují se čerstvé a dají se i dále zpracovávat jako džemy, marmelády, sirupy a podobně. Jsou velmi vděčným zdravým ovocem, které zlepšuje nejen paměť, ale také krevní tlak, revma a příznivě působí i při ledvinových kamenech a dně.

Listy se sbírají od května do srpna a suší se ve stínu (teplota by neměla přesahovat 40 °C). Mladé listy jahodníku se odpradávna používají v lidovém léčitelství, stejně jako kořen. Připravuje se z nich čaj, který pomáhá při látkové výměně, při zánětech močových cest, nemocech trávicího ústrojí, při zánětech ústní dutiny i onemocnění žaludku či střev.
Známý je také protizánětlivý účinek jahodníku. Příznivě působí na zanícené rány, hemoroidy, nemoci jater, kopřivku a jiné poranění kůže.

Příprava čaje

1 lžíci rozdrcených listů nebo oddenků přelijeme 250 cl vroucí vody a necháme 5 až 10 minut louhovat. Pijeme několikrát denně 1 šálek.
Je možné si také tímto čajem kloktat či vyplachovat ústní dutinu.