zdroj Pexels

VÝBĚR BEZPEČNÝCH POKOJOVÝCH ROSTLIN

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Bez pokojových rostlin si asi neumíme náš domov představit. Přinášejí k nám domů přírodu – zeleň ozdobí a zútulní každou místnost. Při jejich výběru však musíme být opatrní. Je třeba myslet na naše malé děti a také na domácí mazlíčky.

Pokojové rostliny a nebezpečí

Mnohé pokojové rostliny představují různá rizika, na která si musíme dávat pozor. Mohou být i jedovaté (k otravě může dojít i pouhým dotykem), být porostlé trny nebo jejich vůně či pyl mohou způsobovat alergie.
Při výběhu těchto rostlin bychom se tedy měli řídit i bezpečností našeho domova. Zvědavé děti ochutnávají všechno, na co dosáhnou – kočičky rády okusují pokojové rostliny (zelenou trávu potřebují k lepšímu trávení) – hravá štěňátka s velkou radostí budou hrabat v květináčích.
Jim tedy musíme věnovat největší pozornost a péči – domov by měl být pro ně co nejbezpečnějším místem.

Které rostliny jsou tedy bezpečné

Bezpečná, na pěstování nenáročná a krásná je dracéna (Dracaena), podobá se tak trochu palmám, ale nejsou vůbec příbuzné. Má ráda světlo, ale snese dobře i polostín. Potřebuje však pravidelnou a přiměřenou zálivku.
S nádechem exotiky se nám nabízí pokojový bambus (Bambusa pogonatherum) – krásná hustá pokojová rostlina, která má ráda vysokou vlhkost vzduchu, pravidelnou zálivku a světlé stanoviště.
Beze strachu si můžeme domů přinést zelenec (Chlorophytum) – je nenáročný i dekorativní. Je prokázáno, že čistí vzduch v místnosti. Dokáže totiž odstranit toxické látky a ještě zvlhčuje vzduch v místnosti. Můžeme ho umístit i v tmavším koutě a líbit se bude i kočce, která ho ráda ochutnává.

Svými zajímavě tvarovanými a vybarvenými listy ozdobí náš domov také kalátea (Calathea makoyana) – tuhle pokojovou krásku si můžeme pořídit v nejrůznějších podobách.
Odolný a bezpečný je také nádherný pepřinec (Peperomia) s dekorativními listy a drobnými květy, který dokáže v místnosti vyčistit vzduch. Má rád odstátou pokojovou vodu a velmi jednoduše se rozmnožuje listovými nebo stonkovými řízky.
Zcela bezpečné jsou také bromélie (Bromelia) z tropických deštných lesů – ty prospívají všude, pokud nejsou vystaveny chladu a přímým slunečním paprskům. Potřebují pravidelné rosení a zálivku (každé 3 dny) přímo do středu květové růžice. Substrát by měl být neustále mírně vlhký, ale v podmisce nesmí voda stát.

Které krásce se raději vyhneme

K „proradným“ kráskám, jimž bychom se měli kvůli našim mazlíčkům vyhnout patří třeba nádherná monstera (Monstera), která obsahuje nebezpečné alkaloidy, stejně jako například oblíbená toulitka (Anthurium) či kala (Zantedeschia) lidově kornoutice…
Zákeřnou okrasou našeho domova může být i kulkas zamiolistý (Zamioculcas), oleandr (Nerium), brambořík (Cyclamen) či klívie (Clivia) anebo zcela nenáročný tchýnin jazyk čili tenura (Sanisevieria) … a řada dalších krásných rostlin.
Pro zvířata je jedovatá dokonce i aloe (Aloe), kterou lidé využívají jako léčivku…!