zdroj Pxhere

ZAHRÁDKA – DUBEN 1-2/II

In Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Duben je nejen měsícem proměnlivého „aprílového“ počasí, ale také měsícem setby a sázení. I když to letos tak nevypadá, přece jen se půda pomalu prohřívá a pak už bude připravená dát život všem semínkům či sazeničkám.

Drobné ovoce – jahody a maliny

Při jarním ošetření jahod odstraňujeme staré listy z trsů a hned je také zlikvidujeme. Dodáme jim živiny – ledek nebo kombinovaná hnojiva a zapracujeme je mělkou okopávkou.
Jestliže jsme maliny neošetřili na podzim, je čas na prořezání porostu. Ponecháme jen zdravé a nejsilnější výhony. Pěstujeme-li je na drátěnce – pak odstraníme všechny výhony vyrůstající mimo ohraničenou plochu. Chceme-li rozšířit výsadbu – využijeme odkopů.

Ovocné dřeviny

V dubnu už raší stromy všech ovocných druhů. Rychle tedy končíme s výsadbou nových, mechanické ošetření starších i nastýlání půdy.
Dokončíme také řezy ovocných stromků a keřů – týká se to zejména broskví, které jsme nechávali až na začátek kvetení. V době květu už není řez vhodný – mohli bychom poranit pupeny. Jednoleté přírůstky zkrátíme o třetinu až o polovinu. Avšak najdeme-li výhonky napadené třeba padlím, odstřiháváme je v každé době.

Vinaři teď odstraňují zimní ochranu z vinohradu – před zimou přihrnuli zeminu ke keřům a nyní půdu vyrovnávají.
Kolem stromů a keřů nastýláme asi 5 cm vrstvu: kompost, sláma, chlévský hnůj nebo jiný organický materiál (drcený odpad po řezu dřevin) – tím udržíme dřevinám nejen vláhu, ale také zabráníme růstu plevelu.
Jestliže převládá před kvetením meruněk chladné a deštivé počasí, je nutné ošetřit stromy proti moniliovému usychání květů a výhonků (přípravky užíváme podle návodu).
Předjarní postřik stromů se má provádět, pokud již neočekáváme silnější mrazy, protože po ošetření se mrazuvzdornost stromů snižuje. Proto jej provádíme až po delším oteplení – je to doba, kdy oživují přezimující škůdci.
Po jarním řezu stromů, v rámci boje proti chorobám a škůdcům, odstraníme z koruny všechny napadené části, mumifikované plody ovoce z minulého roku, výhonky…

Při jarním hnojení stromů dusíkem se s úspěchem využívá ledek amonný s vápencem. V tomto období také přihnojíme vinnou révu lehce rozpustnými dusíkatými hnojivy.

Pikýrování a záhonky pro zeleninu

Sazenice zelenin přepichujeme či pikýrujeme. Při tom zaštípneme kořínky a rostlinky přesazujeme na vzdálenost 80 – 100 mm.
Před setím zeleniny si upravíme šířku záhonků (cca 1,2 m) a chodníčků (asi 30 cm).
Na výsev a výsadbu si připravíme všechny záhony – tedy i ty, do nichž budeme vysévat až později.
Vyséváme papriku, rajčata a celer pro květnovou výsadbu do volné půdy. Rostlinky předpěstujeme v bedýnkách na okně, později je zasadíme do, fóliovníku, pařeniště či skleníku.

Zelenina, která přezimovala na záhonech potřebuje naši pozornost. Okopeme ozimý česnek a cibuli z podzimní výsadby. Vyjednotíme a okopeme také přezimovaný salát.