autor H. Zell

SNĚDEK OCASATÝ ANEB MOŘSKÁ CIBULE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Snědek je léčivá, ale i okrasná rostlina našich babiček. Protože není mrazuvzdorná, pěstuje se jako rostlina přenosná. Nesprávně, ale často se jí říká „mořská cibule“. Její užití je podobně jako u další zajímavé léčivky – aloe.

Pokojová rostlina – snědek

Snědek ocasatý (Ornithogalum longibracteatum či Albuca bracteata) – lidový název (a nesprávný) je mořská cibule. Je to cibulnatá rostlina, jež k nám přišla z Jižní Afriky.
Není to skutečná mořská či přímořská cibule (Urginea maritima) – ta má domov ve Středomoří, je toxická a vypadá docela jinak.
Snědek tvoří velká cibule, která umožňuje rostlině přežití v době sucha (právě v její domovské oblasti). Její hladký povrch je leskle zelený s odlupujícími se odumřelými vrchními slupkami. Může dosáhnout až 10 cm v průměru a kolem sebe vytváří velké množství korálků – nových dceřiných cibulek.
Z cibule vyrůstají velmi dlouhé zelené listy (při dobrých podmínkách mohou mít až 1 metr). Klasovité květenství, které se objevuje už od května až do srpna, tvoří až stovka drobných vonných bílých kvítků se zelenkavým středem.

Snadné pěstování

Pěstuje se jako pokojová či „přenosná“ rostlina – tedy taková, kterou můžeme od jara do podzimu „letnit“ – pěstovat venku. Pěstování je skutečně snadné: doma ji máme v květináči, v létě ji umístíme ven (možné je dát ji i na záhon).
Na podzim ji přeneseme domů do bezmrazé místnosti (stačí 2 až 4 °C – zvládne maximálně mínus 5 °C), ale dobře přezimuje i při pokojové teplotě, raději na světlejším místě. V zimních měsících zálivku omezíme.
Na jaře snědek přesadíme a začneme opatrně zalévat. Jakmile pomine nebezpečí mrazíků, vyneseme ji ven (na zahrádku, balkon či terasu…).
Prospívá na slunečném stanovišti.
Půda
má být hlinito- písčitá, spíše chudší, ale hlavně propustná.
Zaléváme ji méně často, protože klidně snáší sušší zem – přemokření jí však naopak škodí. Jestliže rostlinu nebudeme déle zalévat, listy uhynou a rostlina se zatáhne do cibule, ale později zase vyraší.
Rozmnožování – jednoduše pomocí dceriných cibulek, případně semeny, která vyséváme do dobře propustného substrátu (vyklíčí cca během 30 dní).

Snědek jako léčivka

Tuto rostlinu uznávali již naši předkové. Má podobné užití jako aloe, doporučuje se hlavně na vnější užití.

Pomáhá například na různá poranění i nehojící se rány, na bércové vředy, řezné rány, spáleniny, pohmožděniny… stačí přiložit kousek listu, jemuž poklepem narušíme strukturu.
Dále léčí: záděry, zadřené třísky a jiné nečistoty plísňové a bakteriální infekce prstů řezné a hnisavé rány pohmožděniny a modřiny bolavé klouby, podvrtnutí, otoky kolen a kotníků (dokonce i vytahuje vodu z kolene).
Její listy vařené v cukernatém roztoku se využívají jako sirup proti nachlazení.

Jak si správně připravíme obklad

Odstřihneme si kousek čerstvého listu, naklepeme paličkou nebo tupým koncem nože až zeslizovatí. Přiložíme na ránu, zavážeme a necháme několik hodin působit. Až do vymizení potíží – obklad pravidelně vyměňujeme za čerstvý list.