zdroj Needpix

JAK VYTVOŘIT KRÁSNOU SKALKU

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Skalka je jedno z nejkouzelnějších míst naší okrasné zahrady – je to část plochy vytvořená z kamenů. Působí esteticky jak na rovině, tak i ve svahu (umístění je závislé na dispozice našeho pozemku). Vybudujeme si ji na záhonu nebo využijeme svažitý terén, případně jej přizpůsobíme naší představě o budoucí skalce a vytvoříme umělý svah z navezené zeminy.

Kameny – zemina – rostliny

Do skalky kromě kamenů patří samozřejmě i okrasné rostliny – skalničky, které vybíráme vždy v závislosti na druhu zeminy na naší zahrádce. Výběr rostlin není podmíněn jen výškou, ale i samotnou půdou.
Rozhodovat se musíme i u kamenů – nejvhodnější jsou spíše ty větší, jež jsou něčím zajímavé; mohou být hladké, ale i přirozeně porézní. Po dokončení úprav terénu je rozmístíme a začneme s výsadbou. Skalničky by měly být vysázeny podle času kvetení, aby skalka kvetla po celé vegetační období. Pak ještě vyplníme prázdná místa (štěrkem, drobnými kamínky či oblázky nebo i mulčovací kůrou, na oživení můžeme použít i mušle) a pak se už jen začneme kochat krásou.

Jak vybírat skalničky

Jejich správný výběr a vhodná kombinace mají vliv na celkový dojem. Při výběru skalniček se řídíme několika hledisky – jednak výškou rostliny a také půdou, kterou jim můžeme nabídnout. Vhodné jsou druhy dosahující maximálně 30 centimetrů.  Kromě skalniček můžeme použít také nízké trvalky, ale i krásné cibuloviny (např. krokus, tulipán, narcis…).
Vybíráme je nejen podle líbivosti, ale také podle závislosti na druhu zeminy na naší skalce. Tu je samozřejmě možné podle potřeby vždy alespoň trochu upravit … přidáme k ní třeba rašelinu, chlévskou mrvu, kompost nebo písek.

K nejznámějším patří

Rozchodník (Sedum)
Rozchodník je nenáročná nízká bylina s plazivým rozvětveným oddenkem, která se snadno rozmnožuje a vytváří husté koberce. Patří k nejznámějším skalničkám a některé druhy rostou i ve volné přírodě. Vybereme pro něj slunné místo, suchou půdu s dostatkem vápna. Vynikne jak na kraji, tak i uprostřed skalky – vhodně vyplňuje prázdná místa na záhonech, ve spárách i na zídce.

Netřesk (Sempervivum)
Je to vytrvalá oblíbená rostlina, která vytváří růžici přízemních, dužnatých listů. I ona se vyskytuje ve volné přírodě (např. netřesk střešní). Vyhovuje mu sušší stanoviště, dobře vyplňuje prostory i skalní prohlubně a velmi dobře (a jednoduše) se rozmnožuje díky dceřiným růžicím.

Rožec (Cerastium)
Je další oblíbenou a často pěstovanou skalničkou. Bývá vysoký do 15 cm. Velmi dobře a snadno se množí, vytváří velký, hustý polštář s bílými kvítky a bez problémů přezimuje přímo na stanovišti. Potřebuje propustnou půdu a sluníčko.

K dalším porobně nenáročným skalničkovým rostlinám patří třeba sedmikráska (Bellis), maceška (Viola), pomněnka (Myosotis) i prvosenka (Primula) nebo řebříček (Achillea).
Krásná je také plamenka (Phlox), iberka (Iberis), koniklec (Pulsatilla) či kuklík (Geum) nebo protěž alpská (Leontopodium alpinum)…