zdroj Publicdomainpictures

JAHODY A MOŽNOSTI JARNÍ VÝSADBY

In Ovoce, Poradna by walsla

Jahody patří do každé zahrady. Jsou nejen dobré, ale i zdravé s mnoha vitamíny a minerály. Jahody se mají sice vysazovat koncem léta, ale nemusíme se bát ani i jarní výsadby. Pokud nám to dovolí počasí a půda, pak se do toho pustíme nejlépe v dubnu a květnu. Nesmíme zapomenout, že hlavní podmínkou úspěchu jsou zdravé sazenice!

Volba odrůdy a sazenic

Pro dobrou úrodu jahod je důležité vybrat také dobrou odrůdu. Je možné využít ze široké nabídky odrůd:

jednou plodící – je stále uznávaná Senga Sengana, ale také Cory, Elsanta, Romina, Kimberly, Rumba
rané odrůdy jahod například: Elvíra, Kama, Rumba, Polka, Wendy…
středně rané jsou známé např. Dita, Dukát, Eliany, Figaro, Lesana, Sengana
ze stále plodících se doporučují Albion, Diamante, Lidka, Ostara, San Andreas, Selva…

Výběr sazenic

Dobře vyvinutá sazenice musí mít nepoškozené terminální pupeny se zdravými listy (ty musí být alespoň tři) a bohatou dobře vyvinutou kořenovou soustavu.
(Terminální tzn. centrální část jahodníkového trsu, známá jako srdíčko.)

Způsob výsadby závisí

Způsob výsadby závisí
na místních i na klimatických podmínkách,
na množství a kvalitě sadby,
na použité odrůdě
na době výsadby
na našich možnostech jejich ošetřování

Vysazovat můžeme
do řádků,
do dvouřádků,
do trojúhelníkového sponu,
do volné půdy i do fólie do sudů, kontejnerů či pyramid atd.

Pěstování pod fólií

Velmi výhodným způsobem pěstování jahod je výsadba do černé netkané fólie.
Ta totiž jednak: rostlinám udržuje dostatek vláhy, nám usnadňuje ošetřování, potlačuje růst plevelů, urychluje vývoj a zrání plodů a navíc ještě bude chránit naše jahody před znečištěním.

Postup výsadby

Jamky pro sazeničky děláme lopatkou nebo rukou – správně připravená půda má vrchní část pěkně kyprou. Jamky by měly být hluboké i široké 10 až 15 cm. V chudších půdách přidáme do jamky hrst dobrého kompostu.
Druhou rukou vložíme sazenici do jamky tak, aby byly kořínky rovnoměrně rozmístěny. Kořínky zahrneme půdou a opatrně, ale pevně přitlačíme.
Při výsadbě dbáme na to, aby srdíčko rostliny nebylo zakryto půdou, protože by mohlo ve vlhkém počasí začít hnít. Ovšem příliš mělce vysázené sazenice mají kořínky uloženy mělce pod povrchem půdy a mohou zasychat. Růst celé rostliny se pak zpomaluje.
(Rostlina je správně zasazena, když její část, kde srdíčko přechází do kořenového krčku, je po přitlačení zeminy na úrovni okolního povrchu půdy. Měsíční jahody můžeme sázet o něco hlouběji.)

Podmínkou úspěchu je zálivka

Další důležitou podmínkou dobré úrody je důkladná zálivka. Na tu nesmíme zapomenout zvláště pokud je sušší počasí. Zaléváme přímo ke každé sazenici, a to minimální dávkou alespoň ½ litru vody. Po zálivce pak přihrneme k sazenicím suchou půdu, abychom zabránili vypařování vody a vytváření půdnímu škraloupu. Po výsadbě jahod zavlažujeme tak často, abychom udrželi půdu stále přiměřeně vlhkou. Vlhkost země udržujeme, dokud se neobjeví první lístky, což je důkaz, že se sazenice ujaly.