Je to ovoce nebo zelenina?

In Ovoce, Zelenina by walsla

S otázkou, je-li meloun ovoce nebo zelenina, se setkáme poměrně často. Koho by však napadlo přemýšlet o takovém obyčejném rajčátku?

Možná jste zaslechli zprávu o obyvateli kanadského Quebeku, který se rozhodl vyrábět podle starého rodinného receptu z rajčat nápoj podobný vínu, potřeboval k tomu ale potvrzení, že rajče je vlastně ovoce. A ukázalo se, že s rajčaty to nebyla první spor  – stejným problémem se v 19. století zabýval dokonce nejvyšší soud USA. A šlo tehdy o hodně…totiž o peníze, a to o velké peníze. Zatímco z dovážené zeleniny se platilo clo, z ovoce nikoliv. A tehdy soud po několika letech zkoumání rozhodl, že rajče je zelenina, protože jednak není sladké, nedá se používat jako dezert se zmrzlinou a jednak je součástí hlavních jídel. Botanici však byli jiného názoru, ti se shodli na tom, že rajče je ovocem, neboť se svými botanickými vlastnostmi podobá vinné révě, která má stejně jako rajče semínka uvnitř plodu.

Jak tedy vlastně poznáme ovoce od zeleniny?

Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je přítomnost semen v plodech – ty obecně rozhodují, jde-li o ovoce, či zeleninu. Jednoduše: pokud to má semena, je to ovoce. Zelenina je naopak bezsemenná, např. ředkvičky, celer, mrkev nebo salát.

Rajče obsahuje semena, je tedy ovoce… je však používáno jako zelenina.

A paprika? Ano – pro botaniky je to ovoce, i když ji všichni považujeme za zeleninu.

Meloun? – je druh plodové zeleniny, patří do tykvovitých, z botanického hlediska je to bobule a semena má uvnitř.

A co například okurka nebo fazole… ty mají přece také semínka uvnitř?!

Když nad tím tak přemýšlíme, je vlastně jedno, na čem si právě pochutnáváme, hlavní je, že nám obojí chutná…