HRSTKOVÁ LUŠTĚNINOVÁ POLÉVKA

In Poradna, Recepty by walsla

Protože luštěninová polévka je to, co nás vždy zahřeje, dodá energie a nasměruje k nejlepším výkonům, přinášíme recept na vynikající hrstkovou polévku.

Co potřebujeme
po 1 – 2 hrstech fazolí, krup, čočky a hrachu, 2 cibule, česnek, 5 kuliček černého pepře a 3 kuličky nového koření, 1 – 2 bobkové listy, sůl, pepř, vegeta, hladká mouka, máslo (nebo sádlo) a 1 kostka zeleninového vývaru, můžeme přidat i mrkev a celer
Jak na to
Přebrané fazole a hrách namočíme přes noc do studené vody, ráno k nim přidáme kroupy a čočku a máčíme ještě alespoň 4 hodiny. Teprve potom dolijeme asi 1,5 – 2 litry vody, přidáme cibuli, koření (případně i zeleninu) a vaříme do změknutí luštěnin. Pak vyndáme zeleninu i koření, doplníme horkou vodu a přidáme kostku zeleninového vývaru.
Připravíme si jíšku a přidáme do polévky, povaříme a pak ještě dochutíme solí, pepřem, vegetou a česnekem.

Hotovou hrstkovou polévku ozdobíme sekanou pažitkou, celerovou natí nebo petrželkou. Jako příloha je úžasný nasucho opečený chléb s máslem.