NENÁPADNÁ, ALE ZÁKEŘNÁ TŘÁSNĚNKA

In Poradna by walsla

Třásněnky škodí sáním rostlinných šťáv a podobně jako mšice přenášejí i některé virózy okrasných rostlin. Jsou drobné a dost nenápadné, proto na jejich přítomnost upozorní pěstitele až drobné skvrny a černé kapky trusu na listech.

Právě tím se poškození třásněnkami liší od poškození roztoči, které na napadených listech způsobují podobné příznaky, ale bez kapek trusu.

Tento hmyz má dva páry úzkých křídel, která mají na koncích dlouhé třásně – od toho je také odvozené jejich jméno, dále krátká tykadla a drobné štíhlé tělo dosahující délky pouhý jeden až dva milimetry. Proto na jejich přítomnost upozorní až příznaky, které na rostlinách udělají.

Nejčastější je třásněnka mečíková (Taeniothrips simplex), která poškozuje puky mečíků, nejvýrazněji se to projevuje na odrůdách s rudými květy. Vysává jim také ještě ukryté části listů. V našich podmínkách přezimuje na uskladněných hlízách, které při teplotě na 10 stupňů Celsia může poškozovat i v zimě.

Proti třásněnce mečíkové bojujeme opakovaným postřikem z výšky zhruba 20 centimetrů, a to až do začátku rozkvětu, ale i ve správném uskladnění hlíz při teplotě 2 až 10 stupňů Celsia.

Pokud jsou hlízy napadené už při vybírání ze země, můžeme je před odstraněním obalových šupin a následném uskladnění namořit v roztoku Dursbanu 480 EC. Moření trvá 30 minut a můžete ho zopakovat i na jaře před vysazením mečíků.

U pokojových rostlin se nejčastěji vyskytují teplomilné druhy třásněnky, napadají například azalky, růže, brambořík, vánoční hvězdu, palmy, fíkusy či dracény. Poškozené listy dostávají stříbrný lesk. Proti pokojovým druhům musíme zasáhnout co nejdříve po zjištění příznaků. K odchytu dospělých třásněnek lze použít žluté nebo modré lepové destičky. Pokojové škůdce není dobré ničit chemickými přípravky, a tak pokud to počasí dovolí, vyneseme rostliny na dvůr nebo balkon a tam je ošetříme.

Na okrasných dřevinách se objevuje třásněnka zdobená. Nejčastěji poškozuje ptačí zob, ale najde se i na listech šeříku či lípy. Napadené listy, které třásněnka vysála, jsou stříbrné, poškozené později opadají. Během teplých a suchých let se tato třásněnka rychle množí.

Přípravky proti třásněnce: Dursban 480 EC, Karate Zeon 5 CS či Vetimec 018 EC – všechny se aplikují v intervalech 5 až 7 dnů. Prvně jmenovaný se může použít ve formě zálivky i u pokojových rostlin.