CITRONOVÁ TRÁVA

In Okrasná zahrada, Recepty by walsla

Citronová tráva, správněji voňatka citronová (Cymbopogon citratus) je statná, vytrvalá tropická tráva pocházející z jihovýchodní Asie.

Vytváří mohutné trsy tenkých a dlouhých šedozelených listů, které dorůstají do výšky až 1,5 metru. Množí se hlavně vegetativně, protože tvoří jen málokdy semena. Všechny části citronové trávy mají charakteristickou silně citronovou vůni.

Citronová tráva se využívá při výrobě parfémů, solí do koupele, esenciálních olejů, je také přidávána do vonných tyčinek, protože odpuzuje hmyz. V asijské kuchyni se používá k dochucování pokrmů – využívají se cibulovité konce trávy, nakrájené na plátky. Tužší části stonků jsou zase používány jako koření. Obvykle se kombinuje s česnekem, koriandrem, paprikou či šalotkou.

Lze ji využít v čerstvém, zmraženém i sušeném stavu, výrazné citronové aroma tím vůbec neztrácí.

Má také léčivé účinky – snižuje cholesterol v krvi, působí blahodárně na nervové choroby, horečky, malárii a chřipky. Lahodný čaj z listů citronové trávy usnadňuje trávení a zvyšuje schopnost koncentrace.

Citronovou trávu si můžeme pěstovat třeba za oknem, není totiž mrazuvzdorná. Vyžaduje slunečné stanoviště a propustnou hlinito-písčitou zeminu. Musíme ji pravidelné zalévat a přihnojovat.