Topinambury se dostaly do Evropy prostřednictvím slavných kolumbovských výprav, tedy od severoamerických indiánů přes oceán. Neobvyklý název „židovské brambory“ získaly topinambury v Itálii, kde se jim říká “girasole” neboli jeruzalémské artyčoky.
Kuřecí maso s topinambury
Budete potřebovat
- 300 g kuřecích prsou
- sůl, pepř
- mletou sladkou papriku
- lžíci sladké paprikové pasty
- masový vývar
- 300 g topinambur
- olej
- cibuli
- dva stroužky česneku
- salát
Postup
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme, posypeme mletou červenou paprikou a promícháme. V hrnci osmahneme na rozpáleném oleji cibuli, přidáme ochucené maso a pár minut opékáme. Přidáme sladkou paprikovou pastu, prolisovaný česnek, podlijeme teplým masovým vývarem a přikryté pokličkou dusíme. Umyté topinambury i se slupkou uvaříme v osolené vodě. Pak je oloupeme, přidáme k udušenému masu a promícháme. Zdobíme salátem.