Pohanka a brambory považovali v minulosti lidé za jídlo chudých, hlavním důvodem bylo to, že obě tyto potraviny byly nejdostupnější.
Lidé si je mohli dopěstovat sami a jedli je třeba denně, dokonce se říkávalo, že brambor se nedá přejíst, stejně jako chleba. Navíc pohanka je nenáročná rostlina, vyroste kdekoli.
Co dělá pohanku tak zdravou? Obsahuje ochranné látky, nejznámější z nich je rutin, žádná rostlina ho neobsahuje tolik, jako právě pohanka. Jejím úkolem v lidském těle je chránit cévní systém, když se konzumuje pravidelně, zpevňuje cévy. A když se navíc zkombinuje s vitaminem C, zastavuje krvácení při křečových žilách, účinná je i při hemeroidech. Rutin totiž posiluje ty nejjemnější cévy.
V souvislosti s pohankou se skloňují i nemoci jako revma či artritida – pohanka je lékem na tato onemocnění, má sílu posílit i imunitní systém či dokonce potenci. Je vhodná rovněž na odkyselení organismu, dále zažene hlad (100 gramů pohanky má asi 1 700 kilojoulů), obsahuje též vitamin B, vápník, draslík i polynenasycené kyseliny.
Koupit se dá ve formě mouky nebo krupice a při vaření ji lze použít místo klasické „obyčejné“ mouky. Chutná z ní chléb. Těstoviny, polévka i kaše. Nesmíme zapomínat, že pohanka je, podobně jako brambory či rýže, škrob, vegetariánům může sloužit jako nutriční náhrada místo masa.