Cibule od jara do podzimu

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Existuje několik druhů cibule s různými způsoby pěstování, které nám zajistí tuto zeleninu během celého roku. Cibulové zelenině se daří nejlépe v teplejších oblastech v lehčích půdách, které jsou bohaté na humus. Nehodí se do uzavřených poloh ani do terénů, které se svažují – v obou případech vznikají totiž ideální podmínky pro šíření plísně. Vyžaduje dostatek přirozených srážek nebo zavlažování v období, kdy začíná růst a tvoří se listy. Je nejlepší ji pěstovat po plodové zelenině, košťálovinách, raných bramborách a podobně. Půdu je třeba připravit tak, aby vrchní vrstva měla jemnou, drobnou hrudkovitou strukturu. Vzhledem k umístění kořenového systému vyžaduje živiny v tzv. pohotovostní formě.

Kuchyňská cibule

Je nejrozšířenějším druhem, který se u nás pěstuje a bez kterého si neumíme představit téměř žádný pokrm. Tvar této cibule je typický odrůdový znak. Podle barvy slupky známe cibuli žlutohnědou, fialovou či bílou.

Podzimní výsev – cibule snese mráz, tudíž ji můžeme vysévat i na přezimování, a to ve druhé polovině srpna až začátkem září. Při nedostatku vláhy dostatečně zakoření a do zimy vytvoří několik listů. Známe ji jako zelenačku. Sklízet ji můžeme už koncem května jako mladou lahůdkovou cibuli. Pokud ji nesklidíme do července, zcela dozraje. V tom období je také vhodná ke skladování. Cibuli lze také pěstovat ze sazenice vysazené na podzim. Nevýhodou ale je, že tato cibule se příliš nehodí k dlouhodobému uchovávání.

Z přímé setby na jaře – osivo dáváme do země co nejdříve v březnu, kdy se už půda nelepí, a to do řádků vzdálených od sebe 20 až 30 centimetrů. Dopěstujeme z ní suchou cibuli, která se sklízí v červenci a srpnu. Ze sazečky – vysadíme ji brzy na jaře do řádků vzdálených 30 centimetrů, v řádku 10 centimetrů. Při tomto způsobu pěstování však porost mnohdy vyběhne do květu dříve, ne cibule naroste.

Příště: PERLOVKA, ZIMNÍ CIBULE, ŠALOTKA