MED je VŠELÉK

In Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Už naše babičky říkaly, že med je všelékpůsobí protizánětlivě, podporuje trávení, imunitu, dodává tělu energii, posílí srdce.

Existují dva druhy medu květový a medovicový. Z těch prvních jsou nejoblíbenější a nejčastější slunečnicové, akátové, lipové a řepkový. Medovicový med je méně dostupný, produkuje ho hmyz (např. mšice) sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny vystřikují na povrch listů a jehličí, kde je sbírají včely. Tyto šťávy jsou vedlejším produktem zmíněných cizopasníků a nejde o jejich výkaly. Medovicový med, podobně jako akátový med, krystalizuje jen částečně a velmi pomalu, má několikanásobně vyšší množství vitaminů a minerálů než med květový.

V létě je nejvhodnější doba zásobit se medem od domácích včelařů, u nichž máte zaručenou kvalitu. Tak jako řada věcí kolem nás, i med podléhá módě. Kdysi nám dělali radost plastoví medvídci plní medu, dnes je na pořadu medová pasta, která by neměla tak lehce zcukernatět. Není tekutý, neteče a je bledší než ostatní medy. Nejde o nikterak technicky náročnou novinku, ale pouze o technologickou úpravu.

Zajímavý a lákavý je i zázvorový med, který lze sehnat hlavně od soukromých včelařů, vyrobit si ho ale můžeme i sami. Stačí najemno nastrouhat zázvor a smíchat ho s medem, takto ochucení med pomáhá při nachlazení. Má však jednu nevýhodu – vydrží zhruba jen 14 dnů, ale stojí to za to.

Doma si lze udělat i bylinkový med, k jeho výrobě můžete využít bylinky z vaší zahrádky. Například mátu, meduňku nebo kvetoucí mateřídoušku omyjete, vložíte do sklenice a přelijete tekutým medem. Tímto způsobem můžeme nechat louhovat bylinky i několik měsíců. Když chceme med jíst, bylinky vyjmeme a med je připravený ke konzumaci.

Další variantou chuti je vložit do medu tyčinku skořice nebo vanilkový lusk a nechat asi měsíc louhovat. Tak dobrou chuť!