OCHUTNEJTE BATÁTY

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Batáty patří mezi velmi důležité plodiny tropů a subtropů. Jejich hlízy obsahují nejen škrob, ale i vlákniny, vitamíny a v neposlední řadě i cukr, díky němuž mají sladkou chuť. Jsou mnohostranně použitelné – stejně jako naše známé obyčejné brambory. Batáty existují ve 2 druzích: červené (vhodné na vaření a zapékání) a žluté (na smažení a pečení).

Jak tedy ochutnat batáty?

Zkusíme třeba směs: polovinu množství obyčejných mačkaných brambor nahradíme batáty.

Salát z batátů: uvařené batáty a ještě zatepla oloupeme a nakrájíme na kousky. Promícháme se zálivkou, kterou připravíme z limetkové šťávy, olivového oleje, nasekané jarní cibulky, kari, pepře a soli.

Oblíbené lupínky vyrobíme z tenkých plátků batátů, které pokapeme olivovým olejem a upečeme v troubě do křehka.

Tenké plátky vařených batátů přidávejte do pikantních sendvičů.

Neobvyklý dezert získáme z rozmačkaných hlíz politých javorovým sirupem.

Mrkev, dýně můžeme nahradit v dortech, koláčích právě batáty.

A jak využít batáty na maximum? Batáty jezme i se slupkou, abychom získali více výživných látek, beta-karotenu a vlákniny. Pečením nebo grilováním se v nich štěpí škroby na cukry, takže jsou sladší a tělo z nich může l lépe vstřebat beta-karoten.