Pernetie zaujme svou podzimní krásou

In Okrasná zahrada by walsla

Jinou zajímavou rostlinkou, které si jistě v obchodech všimneme, je další zástupce čeledi vřesovitých (Ericaceae) – pernetie zašpičatělá (Pernettya mucronata).

Pernetie je příbuzná libavky, o níž jsme už na našich stránkách psali. Pochází z jižní Ameriky, kde roste v docela drsných podhorských oblastech. Ve své vlasti bývá vysoká 120 až 150 centimetrů, v cizím prostředí dorůstá do 60 centimetrů. Po dobrém zakořenění by měla přechodně vydržet i silnější mrazy. Vyžaduje rovněž velmi kyselou a dobře propustnou půdu, potřebuje však místo s trvale vysokou vlhkostí vzduchu.

Tato rostlina je zajímavá zejména díky množství drobných kulatých plodů. Dnes se běžně pěstují odrůdy, které mají bílou, růžovou i fialovočervenou barvu. Plody jedlé nejsou, podle některých zdrojů však existují i odrůdy, jejichž plody jsou šťavnaté a chutné.

Pro pěstování v tuzemských zahradách má pernetie jednu velkou nevýhodu – jde o dvoudomé rostliny, plody tedy vytvářejí jen mateřské rostliny, které rostou v blízkosti samčích rostlin. Rodící pernetie se k nám dovážejí ze západní Evropy, kde se pěstují ve specializovaných školkách.