PORTULÁK – ŠRUCHA – KUŘÍ NOHA

In Nezařazené, Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

KUŘÍ NOHA JE SICE PLEVEL, CHUTNÁ ALE VÝBORNĚ 

Tuto zajímavou rostlinku mnozí považují za dotěrný plevel zaplavující suchou zahradu. Portulák nebo šrucha zelná  (Portulaca oleracea) – někdy také kuří noha je ale přitom velmi zdravý a plný vitaminů, obsahuje vysoký podíl omega3 mastných nenasycených kyselin, které blahodárně působí na kardiovaskulární onemocnění.

Šrucha zelná pochází nejpravděpodobněji ze severní Afriky, některé zdroje uvádějí Asii, respektive Himálaje. Využívali ji už ve starověkém Egyptě nejen ke kulinářským účelům, ale i jako léčivo. V antickém Řecku a oblastech jím ovlivněných byl portulák také využíván podobně jako v Egyptě. Hippokrates jej doporučoval na ženské potíže, hemeroidy, rány, zimnici a problémy se žaludkem. Je také tradičním prostředkem proti kašli a otokům dásní, užívá se i při krevních poruchách. (Pozor: Těhotné ženy a lidé s trávicími potížemi by měli jíst šruchu jen v malém množství!)

Sami si můžeme šruchu vypěstovat ze semen nejen na zahrádce, ale i na parapetu. V květnu semena lehce smícháme s pískem a vysejeme do substrátu. Jde o nenáročnou rostlinu, která má rada teplo a sluníčko. Pokud ji vysadíme za oknem do truhlíku, zhruba za šest týdnů máme zajímavé koření: nadrobno nakrájené čerstvé listy se hodí do salátů, nejlépe chutná s rajčaty a okurkou, může se rovněž smíchat s olivovým olejem, pepřem a několika kapkami citronu. Labužníci tvrdí, že je můžete přidat do omáček i polévek, třeba bramboračky, ale pozor – portulák má slanou chuť.