Recept, který v zimě chutná

In Recepty, Zelenina by walsla

Koložvárské zelí

Co potřebujeme

asi 350 g rýže,500 g mletého vepřového masa,750 g kysaného zelí, pepř, sůl, mletý kmín, 1 cibule, stroužek česneku, sladká červená mletá paprika, smetana

Jak na to

Uvaříme rýži a necháme vychladnout. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a ochutíme ho solí, pepřem, kmínem, česnekem a paprikou, podlijeme trochou vody a chvilku dusíme. Necháme rovněž vychladnout. Připravíme si pekáč nebo zapékací mísu (někdo plech vymaže, není to ale nutné, protože maso pustí dost šťávy). Na dno dáme vrstvu zelí, na to rýži a pak maso. Tyto tři vrstvy pravidelně opakujeme a pamatujeme na to, že spodní (na dně) a poslední vrchní vrstvu musí tvořit vždy zelí. Když pekáč či misku zaplníme, zalijeme smetanou. Aby se dostala až na dno, vrstvy zelí, masa a rýže, propícháme. V předehřáté troubě pečeme přikryté alobalem asi 20 minut, poté alobal odstraníme a pečeme dalších zhruba 25 minut. Kdo má rád pikantnější jídla, může masou směs pokrýt vrstvou klobásy nakrájené na kolečka.