FALEŠNÁ DRŠŤKOVÁ POLÉVKA
Co potřebujeme:
400 g hlívy ústřičné, 3 lžíce sádla, masový vývar, 2 lžíce hladké mouky, mletá paprika sladká, 2 jarní cibulky, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka
Jak na to:
Hlívu pořádně očistíme (případně krátce opláchneme pod tekoucí vodou) a nakrájíme na silnější proužky. V hrnci rozpálíme lžíci sádla a hlívu asi pět minut restujeme. Zalijeme vývarem a asi 10 minut povaříme. Mezitím si v pánvici rozpálíme zbytek sádla, poprášíme moukou a uděláme jíšku. Přisypeme sladkou mletou papriku a jen krátce orestujeme, aby paprika nezhořkla. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, oloupeme česnek. Jíšku přidáme do polévky, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a povaříme ještě asi 15 minut. Česnek prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Polévku na talíři ozdobíme kolečky cibule, proužky červené papriky a petrželovou natí. Podáváme s pečivem.
FETTUCCINE S HLÍVOU
Co potřebujeme:
300 g italských těstovin fettuccine (asi 3 – 5 mm široké nudle), 300 g hlívy ústřičné, 9 cherry rajčátek, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, petrželka
Jak na to:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě do “al dente” (asi 8 – 9 minut). Na pánvi s olejem podusíme hlívu ústřičnou, kterou jsme si nakrájeli na proužky. Osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme asi 5 minut. Pak přidáme česnek, rozkrájená rajčátka, čerstvou nasekanou petrželku a ještě chvíli podusíme. Nakonec promícháme s uvařenými těstovinami a podáváme.