Sušení je odpradávna oblíbeným způsobem uchovávání ovoce, zeleniny, bylinek či hub.
Zhruba z 2,5 kilogramu ovoce vám zůstane jen půl kilogramu suroviny, protože ovoce ztratí vlhkost i objem. Zachová si téměř 85 procent vitaminů, minerálů a zdravou oblíbenou pochoutkou zejména v zimě. Sušené ovoce podporuje trávení a je přírodním projímadlem. Obsahuje málo sacharózy a naopak hodně fruktózy. K sušení jsou vhodné jen zdravé, zralé a nepoškozené plody.
Kdo má doma sušičku, je bez problémů – je to ideální způsob, který zároveň není ekonomicky náročný. V sušičce je ventilační jednotka s termostatem, která zajistí rovnoměrné vysušení. Ideální teplota pro sušení je 45 až 75 stupňů. V návodu na použití jsou uvedeny všechny ideální teploty závislé na druhu ovoce či zeleniny, které sušíme.
Nejstarší oblíbenou možností je sušení na slunci. Potrvá to sice déle a potřebujeme navíc síta, ale výsledek je velmi chutný. Sušené potraviny musíme pravidelně otáčet.
Další možností je sušení v elektrické nebo plynové troubě. Nesmíme zapomenout na fakt, že pára musí unikat ven, a u trouby proto necháme pootevřená dvířka.
Když už jsme své letní zahradní přebytky usušili, neméně důležité je i jejich uskladnění. Usušené výrobky musejí být dokonale suché a vychladlé. Je dobré je skladovat v textilních nebo papírových pytlících, ve skleněných lahvích či sklenicích. Umístit bychom je měli na suchém, chladném a tmavém místě.