Zavlažování je občas věda

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Voda umí být mnohdy dobrý sluha, ale i zlý pán. Změny klimatu posledních let způsobily vyšší potřebu zavlažování našich zahrádek. Přesto však byly a jsou i roky, kdy by zahrádkáři potřebovali spíše vysoušeče půdy, mnozí si určitě myslí, že by bylo vhodné pěstovat raději rýži, než tuzemskou zeleninu.

Pro plodiny a květiny znamená promočená půda svým způsobem katastrofu – jsou náchylnější na různé nemoci, kvůli vlhku je také nižší úroda. Každá rostlina má jiné nároky na vodu a také každá půda je jiná, a požaduje tedy i jinou dávku vody.

Lehké písčité půdy neumí udržet vláhu, středně těžká černozem se naopak blíží ideálu – je to totiž nejúrodnější mírně vápnitý půdní typ. Těžké jílovité i lužní půdy mají zase problém s přijímáním vláhy.

Zeleninu tvoří přes 90 procent vody, u ovocných stromů je naopak více než 80 procent rostliny. Majitelé ovocných sadů mohou zalévat méně, protože stromy si berou vláhu z hloubek.

Je všeobecně známé, že nejvhodnější doba k zalévání je večer po západu slunce, nebo brzy ráno. Pokud bychom zalévali během dne, rostliny by se mohly spálit. Voda by měla být teplejší než půda, proto bychom ji měli čerpat z nádoby, nikoli přímo ze studny nebo z vodovodu, ideální je voda dešťová. Pro amatérské zahrádkáře jsou nejpohodlnější automatické zavlažovací systémy, které jsou napojeny na časový spínač a zahradu zavlaží ještě před ranním budíčkem. Teplota vody pro zálivku by se měla blížit teplotě prostředí, to ovlivňuje i vhodný termín zálivky. Vhodné je použití odstáté vody ze zásobníků, kde je již mírně předehřátá.

Při menších plochách můžeme zavlažovat klasicky – hadicí nebo konvicí. Zalévat můžeme i podmokem, tento postup je vhodný pro trvalé výsadby. Má obdobné výhody jako kapková závlaha, nevýhodou je možnost ucpání kořeny rostlin a obtížná opravitelnost.

Nejnáročnější na závlahu jsou papriky, rajčata, okurky, melouny nebo lilky. Hlávkový salát potřebuje méně intenzivní, ale častější zalévání, mrkev a petržel jsou méně náročné, potřebují méně vody, česnek zaléváme až do začátku tvorby cibule, pak s vodou už jen opatrně.