BANÁN pomůže regeneraci našeho organismu – jde o jedno z nejrozšířenějšího ovoce na světě. Plody banánovníků se sklízejí ještě nezralé, než však dorazí do našich obchodů a domácností, vidíme už většinou banány zralé.
Banány bychom neměli nikdy skladovat v lednici – místo aby tam dozrály, naopak zhnědnou a budou postupně měkké. Odborníci tvrdí, že před konzumací bychom měli uříznout z každé strany plodu asi jeden centimetr, protože se právě na koncích údajně hromadí škodlivé látky.
Toto ovoce je vynikajícím zdrojem energie, obsahuje sacharózu, ovocný a hroznový cukr, čímž se podílí na rychlém zvýšení hladiny krevního cukru. Proto po banánu rádi sahají sportovci ihned po tréninku (asi do 15 minut), ve spojení s mlékem či jogurtem má blahodárný účinek na regeneraci organismu.
Mezi důležité živiny, které banán obsahuje, patří vitamin A, vitaminy skupiny B, které zlepšují paměť a koncentraci, vitamin C, důležitý v boji proti volným radikálům. Kromě toho mají banány významný obsah minerálních látek. Mimo jiné draslíku, který je odpovědný za regulaci tekutin v těle a podporuje odvodnění.
příště – bleskový banánový dort