Ořechy a Vánoce patří k sobě

In Ovoce, Poradna by walsla

České vánoce a ořechy? To prostě patří k sobě. Poradíme vám, jak vybrat ty kvalitní a přidáme pár informací, které jste možná nevěděli.

Vlašské ořechy snižují hladinu cholesterolu. Podle vědců vám stačí 30 g denně a výsledky budou vidět už za měsíc. Podle některých vědců mají blahodárný vliv na potenci a kvalitu spermií.

Arašídy pak zase pomáhají s hubnutím. Tuky, bílkoviny a vláknina v arašídech vám pomůže udržet pocit sytosti na delší dobu, takže nebudete mít chuť dávat si ještě nějakou svačinku. Pistáciové oříšky pak zase snižují krevní tlak. Snad největší studnicí přírodního vitamínu E jsou pak lískové ořechy.

Jak oloupat ořechy?

Staré vlašské ořechy se špatně loupají a vůbec mají takovou zatuchlou chuť. Pět dní před louskáním je namočte do osolené vody. Výsledek vás hodně překvapí.  Díky namočení probudíme v ořechách spící enzymy. Pro aktivaci enzymů v ořechách a semenech existuje velmi jednoduchý postup. Ořechy a semena očistíme a propereme ve vodě. Jakákoliv nečistota by mohla začít fermentovat, a tak by nepříjemně změnila chuť. Pak už je pouze vložíme do nádoby s destilovanou nebo přefiltrovanou vodou a necháme 5 až 30 hodin namočené.

Víte, jak rychle oloupat lískové oříšky? Abychom lískové ořechy zbavili slupky, nasucho je v hrnku opražíme (za stálého protřepávání, až začne slupka praskat) a pak je promneme v čisté utěrce.