ČAS VÁNOC SKONČIL, VÁNOČNÍ RŮŽE ZŮSTÁVÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zdobila vánoční stůl, ovšem radost může dělat i dlouho po svátcích. Vánoční hvězda (Poinsettia) se v našich končinách kupuje téměř výhradně před Vánocemi, a přitom je velice citlivá na chlad – pochází totiž z teplých krajin. Už při nakupování musíme proto na to myslet, a když ji přenášíme z obchodu domů, musí být dobře zabalená alespoň ve dvou či třech vrstvách papíru, aby rostlinu chlad nepoškodil. Doma ji pak nerozbalíme hned, ale necháme ji asi hodinku zabalenou, aby se aklimatizovala, a až potom vybalíme.

Nejméně vhodné a přitom hodně oblíbené místo pro vánoční růži je na parapetu nad topením, teplo z něj a suchý vzduch nedělají kytce dobře. A protože – jak je uvedeno výše – je citlivá na chlad, neměla by být v místnosti, kde je teplota nižší než 15°Celsia, ideální je tedy pro ni pokojová teplota a hlavně místnost s dostatkem tepla.

Vůbec umístění je pro tuto rostlinu velice důležité. Nesnáší především přímé slunce a průvan. Optimální teplota v místnosti by se měla pohybovat mezi 20 až 26 stupni Celsia. Hlídejte, aby substrát úplně nevyschl, ale neměl by být ani neustále podmáčený. Opad listů v období po odkvětu je běžný jev. Nejlépe, když vyčkáte do března a pak větvičky zkrátíte zhruba na deset centimetrů od země. Poinsettie pak vyrazí novými výhony a pěkně se rozkošatí.

Vánoční růži stačí zalévat , až když substrát přeschne, hlavní je nepřelít. Pokud je v misce hodně vody, mohly by kořínky začít hnít a rostlina celá by pak byla zničená. Každých 14 dnů je dobré přidat do zálivky hnojivo na kvetoucí květy.

A chcete-li, aby o dalších Vánocích opět kvetla, musíte ji zhruba od konce září nechat na světle jenom 9 až 10 hodin denně, po zbytek dne ji musíte zakrýt (například krabicí nebo černou igelitkou, aby byla rostlina zcela ve tmě. Kvést by pak měla po dvou až třech měsících, tedy právě v době před vánočními svátky.

Samozřejmě to není květ opravdový – to pouze vrcholové listy změní v tomto období brvu na červenou (ale i třeba bílou) a vypadá to, že rostlina kvete.