Fíky jsou z výživového hlediska velmi hodnotné ovoce.
Fíky prý pěstovali již Egypťané, jsou zmiňovány v Bibli. Fíky jsou bohatým zdrojem železa, hořčík, vitaminu B6 , mají vyšší obsah vlákniny než běžně konzumované ovoce a zelenina.
Fíky, především čerstvé plody, urychlují metabolismus, navíc snižují riziko vzniku hemeroidů a rakoviny tlustého střeva. Díky vysokému obsahu draslíku pomáhají fíky regulovat krevní tlak. Vysoký obsah vápníku a fosforu působí jako velmi dobrá prevence proti osteoporóze, fíky také zlepšují spánek a pomáhají při depresích.
Jsou však výbornou pochoutkou – gurmáni je využívají při přípravě různých nápojů a pokrmů. Vyrábějí se z nich mimo jiné džusy, džemy i cukrovinky, přidávají se dokonce i do omáček k masovým pokrmům.
Na jihu Evropy se používají při pečení a plnění masa.