HLOH – VÝBORNÝ LÉK nejen NA JARNÍ DEPRESE

In Poradna by walsla

Řada z nás uznává například cibuli či křen nebo citrusy jako preventivní léky proti nachlazení a chřipce. Pro mnohé bude ale jistě novinkou, že synonymem pro zdravé srdce je zase hloh.

Tento keřík s trny a bílými květy, který může vyrůst až do výšky osmi metrů a dožít se přes 500 let, znali už dávno minulosti naši předkové. Ještě před tím, než zjistili, že léčí lidské srdce, nahrazovali jím dokonce mouku, dělali z něj povidla a ale jedli ho i syrový. V současné době stále žijí kmeny, které považují hloh za mimořádně zdravou výživu.

Kromě léčivých účinků má hloh další přednost, a to, že hezky vypadá a údajně chrání i před zlou energií. To byl také důvod, aby si ho lidé vybírali jako součást živých plotů a v domě, u kterého rostl, byl zajištěný klid a pohoda jak pro jeho obyvatele, tak i pro zvířata, ta v něm dokonce spala.

Říká se, že cokoli z keře hlohu utrhneme, vždy pomůže.

Informaci, že je hloh lékem na srdce, přinesl v 19. století jistý irský lékař. Do jeho ordinace od té doby chodilo více pacientů, kterým úspěšně léčil srdce. Hloh znají velice dobře také bylinkáři, konkurentem této rostliny při podpoře srdce je náprstník červený – listy této rostliny se používají k výrobě léků, které se předepisují při srdečních nebo nervových chorobách. Působí i jako diuretikum. Obě bylinky lze kombinovat.

A jak hloh působí? Zlepšuje prokrvení věnčitých tepen, kyslík může tedy lépe využít, a tím zabraňuje zhoršení aterosklerózy. Prokrvuje i srdeční sval a minimalizuje záchvaty při ischemickém onemocnění srdce. Zároveň ale mírně snižuje krevní tlak, má antisklerotické účinky, zlepšuje krevní oběh a teď pozor: údajně pomáhá odstraňovat strach.

U srdce ale hloh nekončí – podle některých by neměl chybět ani mezi bylinkami, které pomáhají při léčbě chřipky, dobře se po něm usíná a zmírňuje depresi či úzkostné stavy. Nejnovější informace tvrdí, že má zlepšovat nejen duševní, ale i fyzický stav člověka.