JSOU BRAMBORY ZDRAVÉ, ČI NAOPAK?

In Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Závisí to na tom, co s nimi uděláme. Dají se připravit na tisíc způsobů: lze je vařit, udělat z nich kaši, péct je, smažit jako hranolky a vařit různá kombinovaná jídla. A když se správně připraví, jsou navíc zdravé. Brambory obsahují více draslíku než banány, mají překvapivě mnoho vitaminu C a jsou rovněž významným zdrojem uhlohydrátů, protože obsahují škrob.

Uhlohydráty jsou pro lidský organismus nejvýznamnějším zdrojem energie a zabraňují tělu čerpat potřebnou energii z bílkovin uložených ve svalech a kostech.

Díky škrobu se náš organismus umí lépe bránit onemocněním, například rakovině tlustého střeva, protože jeho částice, které mají čistící účinky, v procesu trávení přicházejí přímo do tlustého střeva.

Připravovat si hranolky je bezesporu nejméně zdravý způsob přípravy, mnohem jednodušší a zdravější je brambory uvařit. Problém ovšem nastane, až když je osolíme, přelijeme různými omáčkami či k nim přidáme máslo a mléko (nebo dokonce majonézu) a připravíme kaši. Rázem jsou všechny plusy této jednoduché a chutné zeleniny pryč.

Nejzdravější úpravou je pečení brambor – sice se obsah vitaminu C dramaticky sníží, zachovají se ovšem téměř všechny ostatní vitaminy a minerální látky.

Nás tip na vařené brambory: Brambory oloupeme, omyjeme, zalijeme vodou, přidáme trochu soli, kmínu, snítku libečku a dáme vařit – u nás se vždy dávaly nové brambory do horké vody a staré se vařily ve studené.