MAHONIE BOJUJE O PROSTOR OSTRÝMI LISTY

In Okrasná zahrada by walsla

Hlavně v zimě narazíte v zahradních centrech – přesněji v jejich venkovních prostorách – na mahonii, která se zimy nebojí. Ale raději na tento keř nesahejte, má totiž ostré pichlavé listy. I proto mahonie umisťují zahradníci na místa, kde se k nim nedostanou děti.

Je to mrazuvzdorný keř s obrovskou výhodou – je atraktivní v každém ročním období. Pěstuje se pro ozdobné listy, květy i plody.

Mahonie nakvétají  od časného jara – první květy se objeví v únoru. V plném květu jsou v březnu až dubnu a do podzimu vytvoří modré ojíněné plody. Když kvete, vytváří střapce květů na vrcholu, jsou složeny z devíti až sedmnácti lístků a jako celek dosahují délky až 40 centimetrů.

Na podzim se listy zbarvují do červena či bronzova, zejména pak po prvních mrazech. Pokud dopřejete mahonii podobné podmínky, na které je zvyklá v lese, tedy přesněji vlhkou půdu, chráněné stanoviště před ostrými severními větry, může vyrůst až do výšky dvou metrů. Vynikne nejen ve skupině, ale i jako solitér, její listy se využívají jako doplněk při květinové výzdobě. Mahonii lze rozmnožovat odřezky i semeny.