OVOCE PATŘÍ DO SUDU?

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Zpracování ovoce destilací je u nás téměř národním sportem.

Málokdo si však před zakládáním svého prvního kvasu nastuduje potřebné informace a výsledkem je, že sudy se plní každým spadlým plodem. Patří sem však jednoznačně jen zdravé, dobře vyvinuté, nehnilé  plody. Při zakládání kvasu bychom se měli vyhnout letním odrůdám jabloní, které díky nižšímu obsahu cukru a proto, že v nich nejsou potřebné kyseliny, dávají nižší výtěžnost destilátu.

Možná největší chybou je, že pěstitelé dávají do sudů i předčasně spadlé plody. Z nějakého důvodu ze stromu spadly ještě před tím, než zcela dozrály, nejčastěji kvůli napadení obaleči. Tyto plody nemají ještě v sobě dostatek jednoduchých cukrů, nacházejí se ovoci ve formě škrobů.

V praxi to znamená, že místo etanolu, který je produktem kvašení jednoduchých cukrů, se tvoří nebezpečný metanol. Do sudu bychom měli vybírat jen zdravé a zralé ovoce. Nádoby bychom měli plnit jednotlivým ovocem najednou, nikoli ho doplňovat. V případě, že máme založený například půl sudu kvasu a po 14 dnech ho doplníme čerstvou dávkou, může se stát, že se kvašení zastaví a už se nemusí nastartovat.

Měli bychom si připravit tolik suroviny, abychom kvasnou nádobu naplnili jednorázově.