PĚSTUJEME ZELENINU TROCHU JINAK

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Před nadcházející sezonou se možná někteří rozhodli vyhnout klasickému pěstování zeleniny, jiní hodlají získat funkční a esteticky působící záhon (třeba zrovna eko). Pro tento účel je vhodné založit si tzv. polykulturu, kdy všechny vybrané druhy zeleniny sejeme na jeden záhon najednou.

Jak na to? Semínka nemícháme, ale sejeme jeden druh, pak další a další a pak zase další, jednoduše je rozhazujeme po půdě – nepoužíváme hromadné vysévání směsi všech zvolených druhů. Lehčí semínka nedoletí tak daleko jako ta těžší, ale zůstaly by u kraje záhonu.

Při volbě druhů musíme přihlížet na jejich velikost, aby si vzájemně nekonkurovaly a neškodily. Je dobré vysadit raději několik záhonů s různými kombinacemi, přičemž na začátek se doporučuje 5 až 8 zeleninových druhů na záhon.

Hotový výsev jemně přejedeme hráběmi, aby se semínka usadila v půdě. Zeleninové sazenice kedluben, pórku, zelí, stroužky česneku nebo cibuli dosadíme jako poslední. Abychom podpořili pozitivní ovlivňování rostlin, doplníme zeleninu užitečnými květinami – vysejeme semínka měsíčku lékařského nebo lichořeřišnice.

Několik rad

° vyséváme několik odrůd stejného druhu, na výběr jsou saláty nebo ředkvičky různých tvarů a barev
° vyséváme méně semen, než jsme zvyklí nebo než zní rady na obalech
° pravidelně sklízíme ve chvíli, když si rostliny začínají vzájemně konkurovat
° vybereme několik rostlin na sběr semen, necháme ty, které nestíní nebo příliš nekonkurují ostatním rostlinám
° záhon kontrolujeme každý den, protože vše v něm se děje rychleji

Nešlapat! Polykulturní záhon zeleniny vybudujte do takového tvaru, který umožní péči o rostliny bez šlapání po půdě. Ta zůstane díky činnosti půdních živočichů a kořenů rostlin stále dostatečně kyprá. Vytvořte si vyvýšený záhon ve tvaru tzv. klíčové dírky a zeleninu budete mít na dosah ruky.