Podle nápisů na obalech jsou práškové kakaové nápoje zdravé, plné vitamínů, a přitom se po nich děti můžou utlouct, jak jim chutnají. Realita je ovšem úplně jiná – kopa cukru v každém hrnku.
Devatero kakaových nápojů z českých hypermarketů otestoval specialista na zdravou výživu Pavel Suchánek. Chuť ho proto vůbec nezajímala, zato se zblízka zaměřil na složení. “Kakaové nápoje jsem hodnotil podle dvou kritérií. Nejprve mě zajímalo, kolik je ve stu gramech jednotlivých výrobků tuků, sacharidů a bílkovin,” popisuje Suchánek.
A ukázalo se, že i když se nápoje tváří jako zdravé a kakaové, ve skutečnosti je to hromada nahnědo obarveného cukru. V Johny Cacau je třeba 82 gramů cukru na 100 gramů směsi, nejlépe dopadl český Doušek z Pardubic. I v něm je ale 69 gramů cukru.
“Na to by rodiče měli pamatovat a nedávat tyhle nápoje dětem příliš často, protože čaj nebo čisté mléko tím rozhodně nenahradí,” varuje nutriční specialista.
Druhým kritériem je to, kolik kostek cukru je podle doporučeného dávkování v každé sklenici kakaa. Tady nejlépe vychází Goody Cao s 1,5 kostkami v každém šálku, nejhorší je Tigo, kde zákazník polkne čtyři kostky cukru v každé sklenici.