Zahrádkář v zimě

In Okrasná zahrada by walsla

° Sněhová pokrývka má výborné izolační vlastnosti, může ale způsobit i problémy. Pokud nechcete, aby se pod tíhou napadaného sněhu ohýbaly a zlomily větve, setřeste jej z nich dříve, než ztvrdne vícenásobným táním a opětovným zamrzáním.

° Citlivé trvalky a keře před zimou zakryjeme chvojím ze smrku nebo jedle. Smrk má jehličí, které hodně píchá, je z obou stran zelené a jeho větve se osvědčily na zakrývání mrazuvzdorných trvalek. Výhodou je, že po oteplení jehličí opadá, k rostlině se dostane světlo i teplo a může se aklimatizovat. Když použijeme jedli, odstraníme na jaře větve i s jehličím, protože naopak z větví neopadá.

°Stébla vysokých okrasných trav je vhodné svázat. Stříháme je vždy až na jaře, aby se do odstřižených stébel nedostala voda a nepoškodila je. Svážeme dohromady i větve borůvek, cypřišů a tújí, aby se pod tíhou sněhu nepolámaly.

°Teplý kabát na zimu potřebují rovněž hortenzie. Ke kořenům a bázi větví jim navrstvíme hromadu listí, které ještě po obvodu obalíme netkanou látkou nebo jutou. Vrch tohoto „květináče“ přikryjeme dalším listím. Takto zabalená hortenzie přečká každou zimu, na jaře ji zase „odbalíme“ a ostříháme její odkvetlá soukvětí.

° Listí, které na podzim napadalo, může zůstat mezi keři živého plotu, pod solitérními keři a dalšími dřevinami. 10 až 15 centimetrů vysoká vrstva listí udržuje teplo v půdě, podporuje život v ní a zvířátkům nebo hmyzu poskytuje na zimu úkryt. Naopak na trávníku by listí nemělo zůstat ležet příliš dlouho, tráva pod ním totiž začne brzy hnít.

° Ve sklepech a skladech bychom měli pravidelně kontrolovat zdravotní stav uskladněné zeleniny a ovoce. Ovoce skladujeme odděleně od zeleniny a okrasných hlíz, aby etylén z ovoce neovlivňoval klíčení hlíz. Hlízy, zeleninu i ovoce, které jsou napadené nemocemi, vytřídíme a zlikvidujeme. Kořenová zelenina se skladuje nejlépe v písku, který i zimě občas navlhčíme, během teplých dnů sklep větráme.