Název ledvinovník západní (Anacardium occidentale L.) známý není. Ale když uvedeme kešu oříšky, jste hned doma – jsou to plody právě ledvinovníku.
Strom dorůstá do výšky až 10 metrů. Jeho listy jsou kožovité, květy bílé s červenými skvrnami nebo pruhy (8 mm). Kvete od února do března a plodí od dubna.
Plod tvoří dvě části. Jednou je asi 10 centimetrový útvar hruškového tvaru, má žlutou nebo červenou slupku a silné ovocné aroma. “Jablíčka” jsou jedlá. Ta jsou spojená s větví květní až 2,5 centimetrovou ledvinovitě ohnutou stopkou. A právě tato stopka je pro nás známý oříšek kešu (musí se ale pražit v oleji nebo v horkém vzduchu). Skořápky kešu oříšků obsahují navíc jedovatý olej kardol, je dráždivý a celkové zpracování si vyžaduje pečlivý proces odstranění této žíravé kapaliny. Tento škodlivý olej se dále využívá k výrobě například průmyslových nátěrových hmot. Celá jablka se používají ke krmení dobytka. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a slouží k výrobě šťávy a vína.
Ledvinovník západní pochází ze severovýchodní Brazílie, ceněné je i jeho dřevo. V 16. století se rozšířil s portugalskými mořeplavci do Mozambiku a pobřežních oblastí Indie, dnes je rozšířen celosvětově v suchých tropických oblastech.
Oříšky
Kešu oříšků jsou výborným zdrojem esenciálních minerálních látek – zejména manganu, draslíku, mědi, železa, zinku a selenu. Obsahují i malé množství karotenoidu zeaxanthinu, který má pozitivní efekt na zrak. Konzumace těchto ořechů se doporučuje při křečích dutých orgánů, jako je tlusté střevo či při bolestivé menstruaci. Oříšky obsahují až 45 procent tuku a 20 procent bílkovin.
Pokojová rostlina
Ledvinovník je sice tropická rostlina, lze ji pěstovat i v tuzemských podmínkách jako pokojovou rostlinu se zajímavými listy. Doporučuje se semena vysadit do sadbovacích tabletů jiffy nebo do pěstitelského substrátu. Výsev přikryjeme sklem nebo igelitem a dohlížíme na dostatek vláhy. Rostlina vyžaduje průměrné teploty 21 až 28°Celsia a vlhkou půdu. Rostlina nemá ráda přemokření, proto nesmíme zapomenout na pořádnou drenáž.