JAK OCHRÁNIT KOSATCE

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Kosatce (Iris) patří mezi velice oblíbené zahradní kytky, jsou totiž nenáročné na pěstování. Radost z nich nám ale mohou zkazit nemoci nebo i škůdci, kteří kosatce napadají.

Tyto rostliny vyžadují chemickou ochranu obvykle jen proti heterosporium – skvrnitosti listů a i to jen v letech, kdy vydatně prší. Velkokvěté odrůdy kosatců občas napadá květilka kosatcová, která způsobuje uhnívání poupat květů.

Pěstitele trápí také nápadné požírání listů – způsobují je larvy pilatky kosatcové (Rhadinoceraea micans), která má dva páry tmavě hnědých blanitých křídel, černé tělo i končetiny. Poškozuje jen listy kosatců.

Dospělé pilatky se ve volné přírodě objevují už v dubnu, žijí jen 4 až 8 dnů, jejich rojení proběhne za několik týdnů. Vajíčka, která samičky zapustí v menších skupinkách do pletiv listů, můžeme snadno najít, když listy pozorujeme v protisvětle. Jedna samička naklade v průměru 23 až 47 vajíček.

Zhruba za týden se z vajíček vylíhne larva, která vyžere do listu malinkatá okénka, starší larvy žerou větší kusy. Když se dotkneme poškozených listů, larvy padají na zem.  Vyvinuté larvy zalezou dokonce mělce pod hlínu, kde přezimují. Začátkem dubna se změní na kukly a začne rojení dospělých pilatek a vše se opakuje. Pilatka kosatcová má za rok jednu generaci.

Proti pilatce se může použít přípravek Dursban 480 EC anebo Karate Zeon 5 CS. První postřik je dobré provádět na začátku rojení dospělých jedinců, další za čtrnáct dnů. Listy kosatců mají voskovou ochrannou vrstvu, tak do postřikové kapaliny přidáváme smáčedlo, třeba Siluet.