Pozor na SNĚŽENKY: Jsou jedovaté, můžete z nich onemocnět!

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Jaro je tu v předstihu a po nezvykle mírné zimě se vše probouzí dřív. Kvetou i romantické sněženky (Galanthus nivalis). Ale pozor na ně, když je budete na zahrádce trhat, může to odnést i vaše zdraví.

Sněženky se v přírodě objevují od února, jejich trhání je ale přísně zakázáno zákonem. Za jeho porušení vám hrozí pokuta ve výši až 10 tisíc korun. Ale trhání sněženek by se vám mohlo pěkně vymstít i po jiné stránce. Své si s nimi zažila například paní Zuzana (38). Kromě krásné kytičky si její pětiletý syn přinesl ze zahrádky také zdravotní problémy.

“Zpočátku to vypadalo jako chřipka. Chlapec však začal večer pokašlávat, a v noci se vše ještě zhoršilo. Rýma, kašel, zvýšená teplota. Nevěděla jsem, co mu je. Horečka mu sice nestoupala, byla jen mírně zvýšená, ale na druhé straně příznaky sílily. U lékaře jsme se dozvěděli, že za to mohou sněženky, “řekla mladá maminka.

Sněženky jsou totiž jedovaté, přičemž nejvíce nebezpečných alkaloidů obsahuje cibulka. Otrava se projevuje zvýšeným sliněním, zvracením, průjmem, celkovou slabostí, bolestmi břicha a při potřísnění pokožky šťávou hrozí alergická reakce. Nebezpečné jsou hlavně pro malé děti.