Česnek medvědí (Allium ursinum) je asi 30 cm vysoká vytrvalá bylina s podlouhlou cibulkou a úzkými podlouhlými listy. Jeho drobné bílé květy na delším stonku tvoří půlkulovitý tvar.
Jedná se převážně o evropský druh s nerovnoměrným rozšířením po celém kontinentu. Na našem území je hojnější na Moravě a na severovýchodě Čech. Ponejvíce se s ním setkáme ve vlhčích lesích a loukách, podél potoků – zjara vytváří krásný zelený koberec s bílými vzorky květů a jemnou česnekovou vůní.
Celá rostlina obsahuje silice, minerální látky, vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky, které velmi příznivě působí na lidský organismus.
Česnek medvědí je pěstován jak pro okrasu, tak jako léčivá rostlina. Reguluje se jím činnost žaludku, podporuje chuť k jídlu, trávení, ovlivňuje tvorbu krve, ničí střevní parazity, a dokonce urychluje i hojení ran. Je doporučován pro snížení krevního tlaku, dále jako prevence proti chřipkám, bronchitidě i angíně a také na aterosklerózu. Díky fungicidním účinkům je používán na mykózy, bakterie a plísně. Medvědí česnek dobře čistí krev a pročišťuje ledviny a močové cesty.
Nať sbíráme na počátku květu (duben, počátek května), a cibule pak až na podzim (srpen, září).
Jeho uplatnění v kuchyni je skutečně veliké, dá se použít mnoha způsoby – jako čerstvá bylinka nebo i na tepelné zpracování a zatímco u klasického česneku používáme především stroužky, u medvědího česneku jsou nejvíce oblíbeny zelené listy.