TROPICKÝ ORELÁNÍK – PŘÍRODNÍ BARVIVO

In Okrasná zahrada by walsla

Bixa nebo oreláník barvířský (Bixa orellana) dorůstá ve volné přírodě do výšky až šesti metrů, v tuzemských podmínkách ji lze ale pěstovat jako pokojovou rostlinu.

Pochází z tropických oblastí Jižní a Střední Ameriky. Její semena obsahují červené barvivo, které původní obyvatelé používali na barvení vlasů, pokožky a rtů, z čehož vzniklo pojmenování lipstick tree – „rtěnkový“ strom. V karibské oblasti se jím dobarvují a ochucují různá národní jídla, slouží jako levnější náhrada šafránu. Používá se také na přibarvování olejů, sýrů, rýže či másla, ale i vlny, mýdel, laků a nátěrových barev, v poslední době ji využívají v kosmetickém průmyslu.

Bixa i léčí

Domorodí Indiáni dosud používají odvar z listů oreláníku, a to kvůli jeho blahodárným účinkům na lidský organismus. Pomáhá při nachlazení, zažívacích potížích, snižuje vysoký krevní tlak, hladinu cholesterolu i teplotu, pomáhá při nedostatečné funkci ledvin, kožních chorobách i při obezitě. Má antibakteriální, antiseptické i antioxidační vlastnosti.

Ze semen (objednat je lze přes internet) si můžeme vypěstovat neobvyklou rostlinku. Můžou se vysévat celý rok, před tím je ale na 24 až 48 hodin namočíme do vody, vyklíčit by měla za čtyři až pět neděl. Semena dáváme do hloubky 1,5 cm do běžného substrátu, do kterého přimícháme malé množství perlitu. Tobolky se semeny umístíme na slunné místo při pokojové teplotě na 22°Celsia a substrát udržujeme stále vlhký, nikoli ale přemokřený. Rostlina má ráda občasné rosení. Je stále zelená, její květy jsou růžové nebo bílé a plody pokryté ostny.