VY SE PTÁTE… sazenice papriček

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Dostala jsem sazenice chilli i sladkých papriček. Jak se mám starat o dospělé rostliny, na jakém místě se jim bude dařit nejlépe? E-mail s dotazem poslala paní Ilona z Chomutova.

Pro pěstování chilli papriček v tuzemských podmínkách platí několik zásad.

Papričky se pěstují nejčastěji ve sklenících. Potřebují hodně světla, je tedy dobré umístit je na slunné straně. Slunce se totiž pozitivně odrazí na dozrávání a chuti plodů. Dostatek světla rostlině napomáhá vyšší odolnosti proti nákazám. Rostlinka je náchylná na mrazíky. Pro růst je ideální teplota asi 27°C až 35°C a hodně světla, dále nesmíme zapomínat na dusíkatá hnojiva, pro květ a plod zase na draslík a fosfor.

Když pěstujeme papričky za oknem, opylujeme je ručně (štětečkem), a to několikrát. Po opylování se ve středu květu začne objevovat paprička.

Když je rostlinka vysoká asi 5 cm, je vhodné ji přesadit do zvláštního kelímku (třeba od jogurtů), v nich je necháme do chvíle, než je bude možné je přesadit na konečné místo do květináče, truhlíku, skleníku či dokonce jen volně na záhon. Pro přesazení je vhodná jakákoliv hlína smíchaná s pískem v poměru 1:1.