RAJČATA – ZELENINA Z NEJOBLÍBENĚJŠÍCH

In Ovoce, Zelenina by walsla

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu, která obohatí salát, výrazně ochutí guláše, mnozí nedají dopustit na rajskou polévku.

Než začnou dozrávat

Sklizeň plodů není žádná věda. V plné sezoně je třeba si počkat, než zčervenají, v té době jsou rajčata dostatečně sladká a neobsahují škodlivé množství solaninu. Není tomu tak jen u odrůd, jejichž plody se zabarvují téměř až do černa nebo zůstávají zelené. Pokud se nám podařilo dopěstovat příliš mnoho plodů, je dobré je co nejrychleji zpracovat (například zkusit udělat rajčatový džem).

S postupným ochlazením na podzim klesá i množství slunečním paprsků a s ním i zbarvování plodů. Na konci sezony je nejlepší zastavit rostlinám růst zaštípnutí vrcholu stonku, přestanou se tvořit nové plody a ty nasazené dozrají.

Plody, které nestihnout dozrát, sklidíme, dáme na okenní parapet, kam se opírá slunce. Rostlinu můžeme donutit, aby rajčata dozrála, i menším šokem. Kořeny sahají do hloubky mnohdy až jednoho metru a do šířky i 40 centimetrů. Na konci sezony vezmeme starý nůž nebo rýč, uřízneme kolem stonku kruh ve vzdálenosti asi 5 centimetrů v hloubce 20 centimetrů. Takto rostlinu vyprovokujeme k rychlejšímu dozrávání posledních plodů. Pro začátek to však vyzkoušejte jen na jedné rostlině.