Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu, která obohatí salát, výrazně ochutí guláše, mnozí nedají dopustit na rajskou polévku.
Než začnou dozrávat
Sklizeň plodů není žádná věda. V plné sezoně je třeba si počkat, než zčervenají, v té době jsou rajčata dostatečně sladká a neobsahují škodlivé množství solaninu. Není tomu tak jen u odrůd, jejichž plody se zabarvují téměř až do černa nebo zůstávají zelené. Pokud se nám podařilo dopěstovat příliš mnoho plodů, je dobré je co nejrychleji zpracovat (například zkusit udělat rajčatový džem).
S postupným ochlazením na podzim klesá i množství slunečním paprsků a s ním i zbarvování plodů. Na konci sezony je nejlepší zastavit rostlinám růst zaštípnutí vrcholu stonku, přestanou se tvořit nové plody a ty nasazené dozrají.
Plody, které nestihnout dozrát, sklidíme, dáme na okenní parapet, kam se opírá slunce. Rostlinu můžeme donutit, aby rajčata dozrála, i menším šokem. Kořeny sahají do hloubky mnohdy až jednoho metru a do šířky i 40 centimetrů. Na konci sezony vezmeme starý nůž nebo rýč, uřízneme kolem stonku kruh ve vzdálenosti asi 5 centimetrů v hloubce 20 centimetrů. Takto rostlinu vyprovokujeme k rychlejšímu dozrávání posledních plodů. Pro začátek to však vyzkoušejte jen na jedné rostlině.