Vědci se domnívají, že mozku a paměti prospívají – kromě jejich procvičování – i některé potraviny. A které to jsou?
MRKEV – výzkum začal již v 80. letech na vzorku 6000 respondentů. Ukázal, že lidé, kteří během 18 let přijímali beta karoten, měli mnohem lepší paměť. Beta karoten obsahují nejen mrkve, ale i meruňky, špenát či sladké brambory.
MAKRELY a jiné mastné ryby – díky obsahu omega-3 mastných kyselin jsou podle vědců skvělou prevencí proti Alzheimerově chorobě. Najdeme je také i ve vlašském ořechu.
SOJOVÝ OLEJ – protože obsahuje hodně lecitinu a omega-3 mastné kyseliny, je vynikajícím pomocníkem při zlepšování paměti a posilování mozkové činnosti
GINGO BILOBA – paměťové buňky díky němu údajně vážou kyslík, a mohou tak zlepšit svůj výkon
ŽVÝKAČKA? – podle některých vědců mozkové činnosti prospívá, někteří tvrdí ale opak. Vědci z univerzity v Cardiffe například tvrdí, že zlepšení paměti trvá jen 20 minut, potom se kvůli žvýkání krátkodobá paměť jen zhoršuje. Tak si vyberte…