CO NAPADÁ CIBULI…nad dotazem

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Dobrý den, mám dotaz, napsala ve svém e-mailu paní Božena. Kroutí se mi a polehává cibulová nať. Aplikovala jsem postřik Kuprikolem a bez výsledku. Můžete poradit co s tím?
Začala se nám kroutit cibulová nať? Pak bychom mohli uvažovat o vrtalce pórové, nebo i květilce cibulové.
Květilka cibulová (Delia antiqua)
Napadá cibuli, česnek, pórek, jejich listy se pak kroutí a vadnou, krčky listů napadené cibule zahnívají. Uvnitř už se nám usadily muší larvy – jsou dlouhé jen asi 8 mm a mají žlutobílou barvu (květilka má během roku 2 – 3 generace, nejškodlivější jsou z té první). Mouchy se líhnou na jaře a svá vajíčka kladou na bázi rostlin a v jejich okolí. Přezimuje kukla.
K přímé ochraně menších ploch se dá použít netkaná textilie, kterou cibuli přikryjeme.
Květilka je zavrtaná v listech, proto se musí používat insekticidy s hloubkovým účinkem. Z chemických insekticidů jsou doporučeny přípravky na bázi diazinonu a fenitrothionu. Někdo doporučuje Calypso, nebo Nurele s přidáním trochy Jaru – jako smáčedla. Aplikace se musí provést co nejdříve – zjara v době kladení vajíček – tedy nejpozději během dubna.
Vrtalka pórová (Phytomyza gymnostoma)
Provrtává zeleninu chodbičkami. Přestože se jmenuje vrtalka pórová, napadá s gustem i česnek, cibuli ozimou i raně vzešlou ze sazečky, a to také hned na jaře.
Vrtalka pórová je 3 – 4 mm dlouhá šedočerná moucha se světlou hlavou. Kukly přezimují. První generace se líhne a vylétá v dubnu.
Poměrně spolehlivou metodou je i u vrtalky překrytí bílou netkanou textilií. Vrtalka pak nemá k zelenině přístup a nemůže naklást svá vajíčka. Textilii necháváme na záhonu až do června.
Chemické postřiky jsou samozřejmě nákladnější a také rizikovější. Musí se provést nejméně dva – první koncem dubna a v začátku května, tu druhou necháme na konec srpna. Dobré zkušenosti jsou s přípravkem Decis Mega anebo Decis 15W