HIT POSLEDNÍCH LET – CHIA SEMÍNKA

In Ovoce, Poradna by walsla

V posledních letech se do popředí zájmu dostávají semínka chia – nebo také šalvěje hispánské (Salvia Hispanica) – říká se jim také poklad aztézských běžců. Pocházejí z Mexika a Guatemaly. Semena se pro své cenné vlastnosti přidávala skoro do všech jídel, tvořila hlavní součást menu, mlela se na mouku, pila v nápojích, byla nedílnou součástí výživných kaší a léčiv – Aztékové vynikali výbornou kondicí. Nosili semínka vždy s sebou jako vydatný zdroj energie.
Jedním z hlavních přínosů chia semínek je obsah vlákniny, jsou kompletním zdrojem bílkovin a mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin (vyšší než u lososa, či lněných semínek). Nemají žádnou specifickou chuť, někdo říká, že jsou bez chuti, jiný zase, že mají chuť lehce oříškovou.
Zatímco Evropa je v konzumaci a výrobě dosud opatrná, v Americe se už v roce 2011 objevilo mnoho nových výrobků, v nichž jsou chia semínka obsažena – ať už jsou to sladkosti, jogurty, nebo i kojenecká výživa.
Pokud i Vy podlehnete, pak můžete semínka přidávat do pečiva, do pomazánek, nebo do salátového dresinku, anebo jimi přímo salát posypat, lze je přidávat do jogurtu, nebo si vytvořit osvěžující nápoj (smícháním semínek s vodou a citronovou šťávou – lze případně i přisladit).
Jaké účinky bychom měli očekávat? Chia semínka podporují funkci plic, ledvin, jater i žlučníku.
Mají vliv na naši paměť a ovlivňují i činnost cév a srdce. Uklidňují naše nervy, podporují imunitu, mají protizánětlivý a hojivý účinek. Dokážou prý i pomáhat předcházet Alzheimerově chorobě.
Se semínky jsem se setkala v prodejně sušených plodů, ale zjistila jsem, že je možné jednoduše je koupit přes internet – stačí zadat do vyhledavače: chia semínka koupit.

Na chia semínka se ptala paní L. Jindřichová z Mělníka.