PALAČINKY S VANILKOVÝM KRÉMEM A LESNÍMI JAHODAMI
Co potřebujeme
5 hrstí lesních jahod, ½ lžíce cukru krupice, ½ vanilkového lusku, několik lístků čerstvé máty
220 g hladké mouky, špetka soli, 2 vejce, 500 ml mléka + olej na smažení
200 ml mléka, 3 žloutky, 2 – 3 lžíce moučkového cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, ½ čerstvé vanilky
Jak na to
V míse smícháme mouku, vejce, mléko a sůl – prošleháme na řídké těsto a necháme 15 minut odpočinout.
Vybereme si nejkrásnější jahody a dáme je stranou. Ostatní vložíme do mísy, přidáme cukr a polovinu čerstvé vanilky (vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem seškrábneme). Rozmačkáme vidličkou a necháme asi 15 minut louhovat.
Pánvičku si vždy potřeme olejem a vlijeme naběračkou trochu těsta – pohybem pánvičky ho tenounce rozprostřeme po celé ploše. Usmažíme dozlatova z obou stran. Hotové palačinky si odkládáme na talíř.
Z mléka, žloutků, cukrů (vanilkového a moučkového) a mouky uvaříme za stálého míchání ve vodní lázni krém (vaříme asi 5 minut), na závěr přidáme druhou polovinu čerstvé vanilky.
Palačinky potřeme vanilkovým krémem a na něj přidáme rozmačkané jahůdky – přeložíme, nebo srolujeme. Povrch ozdobíme celými čerstvými jahodami a ozdobíme lístkem máty.
P.S. Víte, že vanilkový krém si můžete koupit jako polotovar nebo jako hotový výrobek?