Naše babička byla prostě báječná. Vařila jen „jednoduše“, ale my jsme ji i její jídla milovali. Třeba v době borůvek to byly lahodné kynuté koláče nebo knedlíky s borůvkovou omáčkou – předtím nás samo sebou vyslala do lesa s bandaskami. A když jsme přinesli i maliny či ostružiny, odměnila nás osvěžující limonádou. A v květnu či červnu jsme chodili na černý bez. Zdálo se nám, že nepříjemně páchne, ale babička jen přivřela oči a přivoněla – dnes to dělám stejně.
Takže si připomeneme recept na KOSMATICE – osmažené bezové květy.
Co potřebujeme
4 květenství bezu i s krátkou stopkou, olej na smažení, 2 vajíčka, 2 lžíce mléka, 2-3 lžíce hladké mouky, špetička soli
Jak na to
Květenství profoukneme, protřepeme a prohlídneme, nezůstal-li v něm nevítaný host (např. brouček, mravenec apod.). Z vajíčka, mouky a mléka a soli si vytvoříme hustší kašičku – těstíčko a v něm opatrně květy namočíme. Opatrně je vložíme do pánvičky s rozpáleným olejem a osmažíme je dozlatova. Abychom odsáli přebytečný tuk, položíme na talíř ubrousky – na ně pak kosmatice pokládáme. A to je všechno.
Babička nám dětem kosmatice posypala moučkovým cukrem – a byly báječné.
Dnes už si raději dávám kosmatice jen tak, anebo s oblíbeným jogurtovým dipem (jogurt smíchaný s česnekem a špetkou soli).