JAK TEPELNĚ UPRAVOVAT ZELENINU, ABY SI ZACHOVALA CO NEJVÍC ŽIVIN

In Poradna, Zelenina by walsla

Zelenina je pro nás důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a antioxidantů. Jíme ji syrovou, dušenou, smaženou, pečenou, grilovanou i vařenou. Pokud však budeme přistupovat k tepelné úpravě nešetrně, mohlo by dojít ke zbytečným, avšak velkým ztrátám právě těchto důležitých látek. Vysoké teploty nemá rád ani vitamin C, ani vitaminy B. Betakaroten obsažený například v mrkvi, či rajčatech zase potřebuje při tepelné úpravě kvůli vstřebatelnosti přítomnost tuku.

Budeme-li dodržovat několik zásad, nemusíme se tedy bát. Zeleninu můžeme vařit ve vodě i v páře, nebo také v mikrovlnce. Vaření v páře je šetrnější, neboť zelenina zůstává křehká, chutná, zachová si i svou barvu a hlavně maximum žádaných vitamínů, minerálů i antioxidačních látek.

Vaříme-li zeleninu ve vodě, vitaminy se rozpustí a uvolní se do vody, proto ji nevyléváme, ale plně zužitkujeme třeba do polévky či do omáčky.

Zeleninu si připravujeme až těsně před jídlem, zbavíme ji všech nečistot a na veškeré nezbytné činnosti (krájení, strouhání, vaření…) používáme zásadně nerezové materiály. Při vaření používáme jen nejnutnější množství vody a je lépe vkládat zeleninu do vařicí vody.