JÉ, TY VONÍ: BYLINKY PRO ZDRAVÍ A KRÁSU

In Okrasná zahrada by walsla

Také jste si všimli, že se mnozí zahrádkáři stále více věnují pěstování vlastních bylinek? Možná jsme si uvědomili, že to nemusí být tak obtížné, jak by se zdálo, a navíc žádný koupený sáček nám nevydá tolik vůně a chuti, jako ty naše právě utržené či ustřižené bylinky. A navíc bychom si měli připomenout starou pravdu: pro zdraví se chodí do přírody… O které bylinky se jedná? A k čemu jsou vlastně dobré? O některých si povíme.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) – říkáme jí také jako Italové či Španělé oregano. Je příbuzná mateřídoušky a majoránky, rostla u nás „odjakživa“. Lze ji pěstovat na skalce, na trvalkovém záhoně, ale i v misce či truhlíku. Je dezinfikující, uklidňující a působí i proti křečím a bolestem břicha. Jako koření se používají čerstvé listy i sušená nať, báječně chutná se špagetami, omáčkami a zeleninovými pokrmy.

Bazalka pravá (Ocimumbasilicum) – královna voniček. Pěstuje se ze semene, které vyséváme v březnu do květináčů, truhlíků nebo pařeniště. Daří se jí na slunném stanovišti s dostatkem zálivky. Podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení, působí proti nadýmání, osvědčuje se při poruchách trávení vyvolaných dlouhodobým požíváním léků. A bez bazalky si nedokážeme představit třeba těstoviny.

Máta peprná (Mentha piperita) – aromatická trvalka, která vyžaduje kyprou půdu a dostatek vláhy. Nejvýraznější je čerstvá, ale užíváme ji samozřejmě i sušenou. Povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, působí proti nadýmání a průjmu, mátový čaj se pije při zažívacích obtížích. Přidáváme ji do nádivek, pomazánek, bylinkových másel, zeleninových salátů, ale i do nápojů … takové  mochito – či mojito!