BĚLÁSEK ZELNÝ – NENÁPADNÝ ŠKŮDCE ZELENINY

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Koncem léta ohrožují některé košťáloviny housenky běláska zelného a můry zelné. Škodlivější jsou housenky můry, neboť její starší housenky se zavrtávají do hlávek zelí nebo kapusty a zcela je zničí. Proto musíme proti nim zasáhnout už krátce poté, co se vylíhnou, když se ještě zdržují ve skupinkách na spodní straně listů.

Na košťálovinách se motýli běláska vyskytují poměrně často a způsobují značné škody žírem na listech. Konzumní části bývají znečištěny trusem housenek. Ty svým žírem zmenší listovou plochu, na zbývajících listech lze nalézt jejich zelený trus. Podobná poškození způsobují housenky můr s tím rozdílem, že housenky můr často žijí skrytě a obvykle nejsou na listech během dne vidět.

Motýl běláska má bílá křídla s tmavým ohraničením a dvěma černými skvrnami, velikost jeho housenky je kolem 4 cm. Samička klade vajíčka ve skupinách, housenky se chvíli po vylíhnutí drží pohromadě a poznáme je podle nenápadné žluté barvy a černých skvrnek Většina motýlů stihne za sezonu vytvořit obvykle dvě generace: ta první – jarní je méně početná a nepůsobí nám velké škody, větší problémy však přináší ta druhá, již početnější generace, (vyskytuje se v červenci a v srpnu).

Jak si s nimi poradíme?
Pokusíme se přilákat na naši zahrádku co nejvíce ptáčků, kteří si na housenkách pochutnají.
Na malých záhonech housenky sbíráme ručně.
Housenkám ani motýlům nevoní a odpuzují je aromatické rostliny – například výluh ze šalvěje, kopretiny vratiče, rozmarýny, mateřídoušky, máty peprné i rajčatových zálistků.
Použití chemie je účinné hlavně v případě brzkého odhalení běláska – pokud jsou housenky již velké, nebývá postřik efektivní. Proto musíme rostliny pravidelně kontrolovat a co nejrychleji reagovat na výskyt housenek.