HOUBOVÁ ONEMOCNĚNÍ  

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Prosím, nemohli byste mi napsat něco o moučnatce, je to prý plíseň. Vím, že napadá vinnou révu, jabloně, či zeleninu, ale mě se zdá, že ji mám na pokojových rostlinách. Napsala paní Libuška Nováčková.

Moučnatka – padlí patří skutečně mezi známé plísně, která napadá rostliny nejen na zahrádkách – tvoří na listech, pupencích, na květech i mladých výhoncích moučnatý povlak (odtud i její název). Moučnatka existuje pravá a nepravá.Ta nepravá se vyskytuje u mnohých druhů zeleniny, dostane se do rostliny ze spodní strany listů a tak způsobí jejich odumření. Vyvíjí se hlavně ve vlhku a moříme ji stejně jako plíseň šedou, nebo i měďnatými přípravky. Pravá moučnatka zůstává na povrchu a vyskytuje se hlavně na růžích, okrasných rostlinách a na ovocných stromech a vyskytuje se i za sucha. Napadené listy nebo výhonky je nutné již při prvních příznacích odstranit a spálit.

Další velmi rozšířeným houbovým onemocněním je plíseň šedá. Daří se jí hlavně ve vlhku a na rostlinách se objeví hnědé fleky a postupně i šedivý plísňový povlak. Abychom se plísni šedivé vyhnuli, musíme dbát o dobrou cirkulaci vzduchu (u rostlin dodržujeme doporučovaný odstup), vyhneme se pěstování na vlhkých stinných místech, nesmíme používat vlhkou nastýlku a zalévat (i hnojit) jen s mírou. Jakmile spatříme napadené výhonky, odstřihneme je a spálíme.

Rzi – také napadají listy a mladé výhonky, vytvoří se na nich žluté, červené, hnědé nebo černé skvrny a na spodní straně listů se objeví žlutohnědé skvrny. Je nutné je rychle odstranit a spálit.

Šetrné chemické prostředky
Povolené insekticidy a fungicidy jsou účinné jen velmi krátce (povětšinou jen jeden den). Téměř všechny jsou rostlinného původu. K těmto prostředkům patří například liho-mýdlový roztok, nikotin, proti plísním se používají měďnaté a sirné fungicidy.