PŘIPRAVUJEME SKLIZEŇ

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Zdravý česnek, křupavá cibulka… Přinášíme několik rad, kdy je nejlepší je sklízet.

Cibulka – nejvhodnější termín sběru je ve chvíli, když mají dvě třetiny rostlin zalomené lístky v krčku, ovšem jsou stále zelené a nejsou ještě zcela suché. Sklizeň před tímto termínem snižuje úrodu kvalitní cibule a snižuje i možnost správně ji uskladnit. Vybereme ji z půdy a necháme ležet na záhonu 5 až 10 dnů. Když důkladně uschnou, očistíme je od zbytků hlíny, zbavíme suché nati a volných slupek, které se odlupují, a umístíme na vzdušném suchém místě.

Česnek – pokud má nad hlavičkou měkkou lodyhu, je vhodná doba vybrat ho ze země. Podle druhu pěstovaného česneku sklízíme „nepaličáky“, když spodní listy začínají žloutnout a zelená nať klesá. Takzvané paličáky sbíráme ve chvíli, kdy se jejich lodyha, která nese pacibulky, zvedá a listy žloutnou a zasychají. Sklízíme je o týden později než nepaličáky, stroužky nesmějí v půdě přezrát, jinak se obalné šupiny rozruší, cibule se rozpadají a kvalita se tak snižuje. Když je necháme v půdě déle, začnou se cibule dělit. Česnek vybereme, očistíme od hlíny a necháme dva dny zavadnout na záhonu. Pak ho očistíme tak, aby stroužky byly kryté jednou až dvěma vrstvami slupek. Zbytek kořenů uřízneme. Česnek necháme dosušit na dobře větraném místě, pak jej odložíme do bedýnek v chladné místnosti.

Související články