SRPNOVÁ PĚTKA NA VYSÉVÁNÍ   

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Současné počasí stále dovoluje, abychom ještě zaseli některé druhy zeleniny, která ještě do konce vegetace doroste, a můžeme ji pak hned konzumovat. Nelze však už pěstovat druhy s dlouhým vegetačním obdobím nebo dlouhým klíčením. Ředkvička, řeřicha i salát však stihnou dozrát tak, abychom je mohli okamžité jíst.
Rychlá řeřicha – má malé nároky na půdu a klima, roste i v polostínu, jediné co vyžaduje je dostatek vláhy. Kdyby totiž uschla, začne okamžitě kvést. Toto stadium však řada ze zahrádkářů neuvidí, protože se sklízí už dva až tři týdny po vyklíčení. Vysévá se přímo na záhon do řádků vzdálených 15 až 20 centimetrů.
Nať se sklízí podle potřeby, má příjemnou pikantní chuť, která je podmíněná obsahem éterického oleje, chuťově je srovnatelná s ředkvičkou a křenem.
Řeřicha je velkým zdrojem vitaminu C, obsahuje také beta karoten a thiamin i řadu minerálů, tato zelenina je prospěšná našim ledvinám a močovým cestám, může být rovněž součástí detoxikační kúry. Řeřichu lze pěstovat i doma, například v lehčím substrátu, písku či jemnějších pilinách.
Čerstvá nadrobno nasekaná rostlinka je výborná na chlebu s máslem, sýrem nebo tvarohem, hodí se do omelet či míchaných vajíček, polévek a různých pomazánek.
Špenát pro podzimní sklizeň vysévejte od poloviny srpna do poloviny září, nejlépe do řádků vzdálených 20 až 25 centimetrů a do hloubky 2 a 3 centimetrů. Během vegetace je důležité zalévání a také hnojení. Nedostatek vláhy způsobuje stárnutí rostliny a předčasný vznik soukvětí. Mladé listy lze sbírat od konce září až do konce listopadu.
Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, přesto obsahuje cenné živiny. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy, lutein, karotenový pigment, který působí antioxidačně. Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak, anémii a také na zácpu.
Ředkvičky už nejsou jen jarní zeleninou. Pikantních křupavých bulviček se díky novým odrůdám nemusíte vzdávat v létě ani na podzim. Ještě v září lze vysévat vhodné otužilé odrůdy. Vybírat můžete z malých i velkých ředkviček lahodné chuti, zasít můžete i obří japonskou ředkev.
Rovněž ředkvička má krátké vegetační období, a to 21 až 40 dnů. Výhodou srpnového setí je, že neroste do květu, je třeba ale použít osivo rané odrůdy. Vysévat můžeme od začátku srpna do poloviny září v týdenních intervalech, tak bude tato chutná zelenina dorůstat postupně. Ideální půda pro ni by měla být lehčí, s dostatkem přístupných živin, nikoli ale čerstvě hnojená. Vysévá se do řádků vzdálených od sebe 15 až 20 centimetrů, na vzdálenost v řádku 3 až 4 centimetry. Pozor na nadměrné zavlažování, bulvičky by totiž mohly praskat a začít hnít. Naopak při nedostatku vody bývají ředkvičky měkké a mohou mít nepříjemnou ostrou chuť. Pokud si přejete na podzim sklízet velké ředkvičky, vysejte odrůdy Kvarta či Goliath. Její jméno je odvozeno od mýtického Goliáše a mezi ředkvičkami je skutečným obrem.